top of page
  • Foto van schrijverANNE NOOR

BOLIVIA


Bolivia! Een land waar veel Zuid-Amerikanen gemixte gevoelens over hebben. Van verschillende mensen horen we dat Bolivia erg gevaarlijk kan zijn. In het Noorden van Chili kreeg ik zelfs een welgemeend advies van een paar vrouwen. Doe voordat je Bolivia binnenkomt al je sieraden af! Dit deed ik dus maar braaf..

We kwamen Bolivia in via de welbekende Salar de Uyuni route. Een 3-daagse jeeptocht die je van de woestijn in het noorden van Chili via de zoutvlaktes naar het dorpje Uyuni brengt. Een jeep was inderdaad echt nodig want op deze route was geen normale weg te bekennen.

Eenmaal aangekomen in de bewoonde wereld zijn we naar Tupiza gegaan. Dit mag je gerust het wilde westen noemen. Een rood berg achtig landschap gevuld met cactussen. Je krijgt hier het gevoel dat er elk moment een indiaan met pijl en boog achter een cactus vandaan kan komen.

Om de boel te verkennen besloten we een stukje te wandelen net buiten de stad. Zuid-Amerikanen zijn niet zo goed in de weg wijzen / wegbewijzering. Dus je raad het al, na 5 min waren Em & An verdwaald. In Bolivia, in het wilde westen, zonder gouden oorbellen (dat dan weer wel!). Oké dat was even slikken. Nog geen andere verdwaalde toerist gespot. We besloten onze weg te vervolgen.

We komen bij een dorpje met ongeveer 3 boerderijtjes en besluiten de mensen te vragen waar we naartoe moeten. Ze antwoorden nogal verlegen, duidelijk geschrokken van onze blanke vertoning.

Toet – toet.. Er stopt een auto en het raam gaat open.. Een brede grijns en een paar gouden tanden. Emiel en ik kijken elkaar aan. Uuuuh oke, we geven gewoon alles wat we hebben… Dan haalt de man een paar pruimen tevoorschijn. Deze had hij net geplukt en wou hij met ons delen, zo lief! Dit hadden we helemaal niet zien aankomen!

Na de pruimen situatie besloten we via dezelfde weg terug te lopen want de route die we wouden lopen zat er toch niet meer in. Op de terugweg tuutert er weer een auto, dit keer een een vrachtwagen volgepakt met een grote familie. ‘Willen jullie een lift’? Uuuh moeten we dit nou wel doen? Maar ze stonden erop, het was nog veel te ver lopen in de hitte! Dus vooruit, laten we het maar doen. Ook dit keer bleek het 100% mee te vallen. De 5 personen in de vrachtwagen kropen allemaal bij elkaar op schoot zodat wij er makkelijk bij in passen. Vol enthousiasme worden we teruggebracht naar Tupiza.

Conclusie: Bolivianen zijn dus wel de leukste mensen!! Enjoy deze foto blog!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page